Gdzie szukać witaminy A?

Zdrowie

Witamina A często jest określana retinolem, beta-karotnem, akseroftolem oraz prowitaminą A. Jest to ważny mikroskładnik diety, który wpływa na nasze prawidłowe widzenie, jak i stan naszej skóry. Już w starożytności wiedziano, że niedobór tej witaminy może prowadzić do tak zwanej kurzej ślepoty. W jakich produktach jest najwięcej witaminy A? Co jeść, by zniwelować jej niedobór?

Witamina A oraz jej pochodne jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wielu procesów zachodzących w organizmie. Należy do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, stąd jej wchłanianie jest możliwe w obecności kwasów tłuszczowych. Bierze ona udział w procesach widzenia. Jej niedobór może prowadzić do zaburzeń widzenia po zmroku. Ponadto witamina A jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu przeciwdziała procesom starzenia się. Pobudza produkcję włókien kolagenowych, przyczyniając się do poprawy elastyczności skóry. Witamina A pobudza szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek, a także odpowiada za produkcję hormonów steroidowych. To sprawia, że witamina A ma duży wpływ na poprawę płodności, a także dobrze wpływa na rozwój płodu.

Gdzie występuje witamina A – jaka dieta?

Witamina A, beta-karoten i inne karotenoidy znajdują się przede wszystkim w owocach i warzywach. Najlepszym źródłem witaminy A jest marchew, którą najlepiej spożywać na surowo. Znajdziemy ją również w szpinaku, papryce, pomidorach, wiśniach, pomarańczach. Witamina A występuje również w brzoskwiniach. Duże ilości beta-karotenu, czyli prowitaminy A, znajdują się w owocach dzikiej róży. Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witaminy A, nie jest trudne. Wystarczy kilka razy dziennie jeść owoce i warzywa.

Witamina A znajduje się również w produktach pochodzenia zwierzęcego. Największą jej zawartość znajdziemy w: wątróbce wołowej, ale także jajach, mleku, rybach (m.in. śledziu, łososiu i tuńczyku). Dodatkowo witaminę A można suplementować, przyjmując odpowiednie preparaty. Musimy jednak pamiętać, że przyjmowanie dużych dawek retinolu i jego pochodnych z lekami przeciwzakrzepowymi, może zwiększać ich działanie. Stężenie witaminy A we krwi może zwiększać przyjmowanie doustnej antykoncepcji.

Objawy niedoboru witaminy A

Normy spożycia witaminy A, według zalecanego spożycia (RDA) określone są na poziomie 900 µg i 700 µg w przypadku kobiet. Zwiększone zapotrzebowanie dotyczy kobiet ciężarnych i w okresie laktacji. Niedobór witaminy A, czyli hipowitaminoza A , może skutkować wieloma niebezpiecznymi dla zdrowia konsekwencjami, zwłaszcza związanymi z zaburzeniami widzenia. Niedobory tej witaminy mogą prowadzić do kurzej ślepoty, czyli zaburzeń widzenia po zmierzchu. Może również prowadzić do zespołu suchego oka.

Problem niedoboru witaminy A widoczny jest również na skórze. Staje się ona mniej jędrna i traci swoją elastyczność. Dzieje się tak na skutek upośledzenia produkcji fibroblastów i włókien kolagenowych. W konsekwencji mogą pojawić się zmarszczki, a także także przesuszenia skóry, która stanie się podatna na uszkodzenia. Brak witaminy A sprawia, że rany goją się zdecydowanie wolniej. Ze względu na swoje cenne właściwości, retinol i jego pochodne wykorzystuje się w leczeniu wielu chorób skórnych, takich jak trądzik, łuszczyca i AZS.

Witamina A wpływa także na funkcje i stan nabłonka narządów wewnętrznych. Złuszczanie nabłonków może powodować powstawanie kamieni w drogach żółciowych czy moczowych. Przy niedoborze tej witaminy pojawiają się częste infekcje. Związane jest to z obniżeniem odporności i uszkodzeniem układu odpornościowego. Na niedobór witaminy A szczególnie wrażliwa jest tkanka płucna, co prowadzi do częstych infekcji dróg oddechowych, a to w konsekwencji prowadzi do nawracających zapaleń płuc czy oskrzeli. Innymi skutkami niedoboru witaminy A są zaburzenia płodności czy mineralizacja kości.

Zdrowie
Gastroskopia i kolonoskopia – klucz do zdrowia przewodu pokarmowego

Gastroskopia i kolonoskopia to nowoczesne metody diagnostyczne, które pozwalają na dokładną ocenę stanu przewodu pokarmowego. Dzięki nim możliwe jest wczesne wykrywanie chorób, takich jak wrzody, nowotwory czy stany zapalne. Jak wygląda przygotowanie do badań? Przygotowanie do gastroskopii i kolonoskopii jest kluczowe dla uzyskania wiarygodnych wyników. W przypadku gastroskopii pacjent musi …

Zdrowie
Opieka nad starszymi osobami

Opieka nad osobami starszymi jest jednym z najbardziej odpowiedzialnych i wymagających zajęć. Z wiekiem wielu seniorów traci część swojej samodzielności, co sprawia, że ich codzienne życie staje się coraz trudniejsze. W takich przypadkach pomoc wykwalifikowanego opiekuna osoby starszej staje się nieoceniona. W miastach takich jak Warszawa, opieka godzinowa nad osobami …

a thermometer, pills, and a bottle on a table
Zdrowie
Czy uczucie głodu może być objawem cukrzycy?

Cukrzyca jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób przewlekłych na świecie, a jej objawy mogą być subtelne, zwłaszcza na początku. Jednym z najbardziej nietypowych, a zarazem powszechnych symptomów cukrzycy, jest ciągłe uczucie głodu. Choć na pierwszy rzut oka może to wydawać się niezwiązane z poziomem cukru we krwi, to w rzeczywistości …